Биткойн

Биткойн е интернет на парите

Биткойн - вярата ни е в криптографията

Дата на публикуване: 14.01.2014

В блога ми „Поглед през биткойн“ обясних, че истинската иновация на Биткойн не е лесна за схващане и как на самия мен ми отне месеци да разбера за какво всъщност става въпрос. Да не говорим, че все още „откривам“ уникални неща в биткойн, които не съм забелязал или обмислил в месеците до сега. По-долу ще ви представя моето виждане за биткойн: голямата картина

Това е  първа от поредица статии, в които ще се опитам да разясня всички тези мои прозрения, с цел да ви помогна да си спестите тези месеци на съзряване, които аз загубих. След като сте на страниците на hash.bg, явлението Биткойн по една или друга причина ви е заинтригувало. Ако е само от обща култура, тази поредица ще ви загатне за скрития потенциал на крипто валутите. Ако сте активни в онлайн пространството  и се чудите дали да обръщате внимание на случващото се с биткойн, ще се опитам да ви помогна да предотвратите чуството, което ще изпитате след 3-4 години, когато гледайки назад, ще се питате с ръце на главата: „Господи, къде съм блеел тогава?“.

Понякога – в периоди на съмнения относно сигурността на биткойн и помисли, че всичко е просто къща от карти, която скоро ще се срути и остане известна като поредната лудост на интернет – си припомням само един аргумент в спора за това, дали Биткойн е измишльотина или не. Нито аз, нито някой от познатите ми, може да се похвали със свръх-човешки интелект, за да може да даде твърд отговор, дали Биткойн ще успее или не. В такъв случай не е ли по-разумно да погледнем какво мислят и правят тези, които са се доказали като визионери, имат правилните контакти и най-вече ресурсите (финансови и технологични)  да изследват потенциала на Биткойн в хиляди пъти по-добре от нас?

Поглеждайки към тях, какво виждаме – десетки известни и доказали се хора (тези, които са прозрели и инвестирали във Facebook, Google, eDonkey, Twitter, самият Ричард Брансън и още много други) инвестират в биткойн-ориентирани идеи и/или са на мнение, че сме в процеса на революция, която по значимост може да се сравни със самия интернет.

Редовният отговор, който срещам срещу този аргумент, е, че на тези хора това им е бизнеса – да инвестират в много различни идеи като се надяват една от тях да избие загубите от другите. В това няма спор, 90% от днешните start-up компании в сферата на биткойн няма да просъществуват. Но успешните ще станат новите Google, Amazon и Facebook – но в един много по-различен свят, който не може си представим днес. Така както авторът на следната статия от News Week през не толкова далечната 1995, не е могъл да си представи живота днес и е обяснил  „Защо Интернет ще се провали“.

През 1999-2000 бях докторант по финанси в университета в Констанц, Германия. Всяка седмица всички докторанти и асистенти се събирахме на обяд с професора. Ясно си спомням как всички се състезавахме да хулим тогавашните инвеститори, наливащи милиарди в компании, които никога по време на краткото си съществуване не бяха реализирали и цент печалба. И всичките им услуги бяха безплатни за всички…

Не се и замисляхме, че преди да инвестират в нова технология, тези (богати) хора я разучават изцяло. И че едва ли мразят парите, за да ги наливат в нещо, което беше така очевидно губещо. Явно сме се чуствали подкрепени от тоновете изчетена литература, според която този тип инвестиции бяха немислими.

Надявам се, че вече съм помъдрял. Знам, че успелите инвеститори имат и парите, и контактите, и опита, които ние простосмъртните нямаме. Аз лично предпочитам да вярвам на тях, отколкото на всички доводи „срещу“, които срещам във форуми, разговори и статии. Разбира се, няма нищо сигурно на този свят, но вероятното развитие на нещата е само едно: Биткойн технологията е „disruptive“ и ще промени живота ни в следващите 4-5 години така, както интернет го промени за 10-15.

Когато пишат за биткойн, масовите медии по типичен начин се хващат за нещата, които продават най-добре: хакерство, спекулативни скокове на цената, непроследими кражби, търговия на наркотици и прочие. Щем, не щем, първото, което повечето от нас са прочели по темата, вероятно идва от подобен източник, а кой твърди, че не е подвластен на първите си впечатления?

За това е важно да се опитаме да погледнем цялата картина без предубеждения. Да схванем фактите, които не са интересни или просто сложни за масовите медии (и интернет троловете), и чак тогава да направим изводите си.

В тази връзка, ето какво е биткойн:

“This is not just money for the Internet. This is a new Internet of money.”

Andreas Antonopoulos , CTO Blockchain.info

В превод: „Биткойните не са пари в интернет. Биткойн е интернет на парите„.

Пречката пред мнозинството, сблъскващи се с биткойн, е това, че схващат Биткойн като поредното разплащателно средство в интернет. Но разберете, че Биткойн е цял протокол, като само една от функциите му е да служи като разплащателно средство във и извън интернет! Крипто-революцията се състои в решението на два смятани до скоро за технически неразрешими проблема:

„On a technical level, Bitcoin solves the problem of maintaining synchronized databases without a central server“

What is Bitcoin?, http://jtech4you.com

и

When digital currency is exchanged, there is a very real possibility that the currency could be copied over to the recipient, with the ‘original’ still intact in the owner’s possession

Bitcoin and the Double-Spending Problem, Erik Bonadonna от Cornell University

Същността на този проблем, известен като „двоен харч“, е обяснена на прост език в статията ни „За ябълките и биткойн“ и всеки би следвало да може да го оцени, ако се замисли как би било възможно днес да продаде дигитална собственост, като регистрационен ключ за който и да е софтуер, снимки, MP3 и т.н.

В основата и на двете горни решения лежи същността на биткойн технологията: това не е валута в смисъла, в който познаваме валутите днес.

Разберете, че няма НЕЩО, което е биткойн, така както може да е долар, Евро, лев и т.н! Биткойн мрежата (с главно Б) е публична счетоводна книга, изградена от сметки и транзакциите между тях. Разплащателното средство биткойн (с малко б), което се търгува по борсите в момента на цена $825 за 100,000,000 сатоши (да, един биткойн се дели на сто милиона сатоши) – е просто балансът в тези публични сметки, който се получава когато от сумата на всички входящи транзакции към тях, извадим сумата на всички изходящи транзакции от тях.

„Какво толкова?“ ще коментирате, „90% от доларите също съществуват само в компютрите и базата данни на банковата система?“

Ами разликата е огромна, бих отговорил. В следващите статии ще се спрем на конкретни примери относно това, как крипто-валутите ще помогнат на цивилизацията ни да установи много по-ефективни структури и – може би в по-далечно бъдеще – един много по-справедлив свят. За постигането на този свят Биткойн обществото ще трябва да се справи със съпротивата на банки и цели държавни апарати. Но решение ли е да се откажем, само защото банките и държавите изглеждат всесилни днес? За мнозина от хората, с които съм говорил по тази тема, отговорът е „да“. За щастие има десетки хиляди по света , които са готови поне да опитат…

Ето едно видео по темата, което загатва за промените, които предстоят. Автор е известният Stefan Molyneux – един от 20-те най-влиятелни блогъри в света – с десетки хиляди последователи. Не се притеснявайте, ако не може да схванете как тези промени са възможни чрез биткойн протокола. Ще се опитаме да обясним по-подробно и с примери в следващите статии от тази поредица. Сайтът hash.bg бе създаден за осъществяването на тези промени. Ако искате да бъдете част от бъдещето, сте добре дошли да се включите в нашите проекти, които ще обявим скоро.

Под видеото в YouTube има изваден скрипта на английски. Понеже не смогваме с всичко, ще се радваме, ако някой изяви желание да го преведе, за да може да е достъпно за всички ни.

Related posts

Защо копачите имат стимул да бъдат честни

hash.bg

Биткойн – общи сведения

stamen

За фалита на крипто борсите

hash.bg
UA-137508696-1