Новини

Предимства на биткойн като платежно средство

Плащане с биткойн

Дата на публикуване: 12.02.2014

Наскоро Marc Andreessen – един от основните виновници за интернет революцията – публикува материал в New York Times, озаглавен Why Bitcoin Matters. Ето уводът му:

Появява се мистериозна нова технология, сякаш от нищото, а всъщност е резултат на 20-годишен труд от множество анонимни изследователи. 

Политическите активисти виждат в нея освобождение и революция, властващите в света я гледат с презрение. От друга страна, „техничарите“ – или така наречените nerds – са като омагьосани от нея…и прекарват по дни и нощи в опити с нея.

В крайна сметка се появяват продукти, с които бизнесът комерсиализира тази технология, нейните ползи се изясняват за всички и мнозина се питат как така не са „прогледнали“ в самото начало.

За коя технология говорим… биткойн? Не! Вероятно и с него ще стане така, но горното е случилото се с персоналните компютри през 70-те и с интернет през 90-те години на миналия век…

Продължаваме с Марк Андресен:

В тази статия ще се опитам да обясня защо вярвам, че биткойн е също такава технология и защо всички в Silicon Valley са като облъчени от нея.

Преди всичко, в основата си биткойн е пробив в компютърната наука, който е следствие на 20 годишен труд в областта на крипто-валутите и 40 годишен труд в криптографията – от десетки хиляди изследователи по света.

Биткойн е първото практично решение на задачата, известна като „Проблемът на двамата византийски генерала„. Като цяло този проблем се състои в това как да се установи доверие между два непознаващи се индивида посредством несигурна интернет връзка. Практическата полза от решение му е, че за първи път в историята е възможно за всеки интернет потребител да прехвърли дигитална собственост на друг потребител и то така, че това прехвърляне да е:

  • гарантирано сигурно;
  • видимо за всички;
  • и неоспоримо от никой.

Последствията от този научен пробив са трудни да бъдат преувеличени… (Прочетете „За ябълките и биткойн“ за по-подробно обяснение).

По-долу ще изброим само някои от предимствата на биткойн като парично средство, като не забравяме, че истинската стойност на биткойн не е в това, че е пари в интернет, а по-скоро, че е интернет на парите (виж предната част). За подробно и пълно разяснение на тези точки, ви съветвам да прочетете пълната статия на Марк Адресен в New York Times.

Сигурни разплащания

Като парично средство, биткойн е такова, базирано на дигитален приносител, а не на физическо или юридическо лице. Получателят на плащането няма нужда да има доверие в платеца, така както това е необходимо при кредитните карти (помислете за нуждата да показвате личната си карта или подпис при плащане с карта в търговската мрежа, или нуждата да изпращате копия от личните си документи и кредитни карти при плащане в интернет). В същото време, не е нужно и платеца да има доверие в получателя – замислете се, дали бихте платили за интернет услуга или стока, макар и нужна ви, ако сайтът на търговеца ви се стори съмнителен.

Помислете за случая от миналия месец (януари, 2014), в който над 70 милиона кредитни карти и потребитеслки данни бяха откраднати от Target. Това е възможно, защото потребителите трябва да споделят своите лични данни с търговеца, ако искат да заплатят за стоките му. Търговецът пък трябва да ги съхранява на централно място, а оттам се превръща в съблазнителна цел за атаки. Плащайки с биткойн, вашите данни не са необходими на никой, а ключът за портфейла ви не напуска вашия компютър или телефон по никое време.

Друга интересна особеност е възможността за charge-back при разплащанията с кредитни карти. Ако не знаете, charge-back е вашето право като притежател на картата да анулирате всяко плащане от нея за период от 90 дена след датата на плащане – в случай, че картата е била открадната, ползвана без ваше знание или просто защото така сте решили… Логично е, че когато анулирате плащане, срещу което е извършена услуга, продадена стока или платен кеш, извършителят на услугата (онлайн търговецът) и/или кредитната компания понасят загубата в размера на това плащане.

Интересна статистика е, че онлайн компаниите са принудени да връщат между 5 и 10% от своите клиенти, поради съмнения за висок риск от chargeback.

Тъй като пък VISA и MasterCard предоставят сигурността на charge-back услугата на своите потребители, те трябва да покриват този разход. За това и комисионите по разплащанията с кредитни карти са така високи – основна част от тях е застрахователна премия, която покрива загубата от charge-backs посредством системата за разплащане с кредитни карти.

Евтини разплащания

Защо би искал който и да е търговец да приеме плащане посредством биткойн? По думите на Крис Диксън, партньор на Андресен,

Профит марджинът на търговците на електроника е около 5%. Средно 2.5% от оборота отиват за платежни такси.. Това означава, че търговците биха увеличили брутните си печалби двойно, ако всичките им плащания минаваха през биткойн, където таксите са нула или нищожно малки.

В тази връзка може да си обясним защо едно от първите места, където може да пазарувате с биткойн в България е магазинът на Mallbg.com, а Amazon.com може да спести над $500,000,000, ако всичките им плащания бяха в биткойн и така да удвои оперативните си печалби.

Ние живеем много или малко в Западния свят, що се отнася до качеството на банковата ни система (като едва 20% от световното население може да се похвали с този стандарт на разплащания). Но дали се замисляме, че милиони ниско-квалифицирани работници се трепат по цял ден в страните от развития свят с основата цел да изхранват своите семейства в родината си. Стойността на тези преводи се оценява от Световната банка на 400 милиарда долара годишно. И банките, начело с WesternUnion, вземат от 5 до 15% такса, само за да преместят дигитални битове в централните си системи… Едва ли има нужда от коментар.

Друго огромно по значението си следствие от вездесъщността на разплащателната система на биткойн е приобщаването на развиващия се свят към световната икономика. Като основна причина за липсата на дигитални услуги в определени държави се посочва проблеми с разплащанията от производителите на тези услуги (например Netflix). Единна платежна система, каквато е биткойн, решава елементарно този проблем.

Микро-плащания

С биткойн може да се разрешат два основни проблема, с които интернет се бори от самото си създаване… Ако сте стигнали до тук в тази статия, сигурно бихте се съгласили да ми пратите една стотинка за усилията, че съм я написал. Или ако чуете добра песен в youtube бихте се радвали, ако може да платите лесно и с един клик 10 стотинки на изпълнителя… или ако не 10 стотинки, то една стотна от стотинката. Причината да не го правите е, че нямате възможност за това, защото минималната такса при плащане с кредитна карта е 20 цента…. Както знаете, Биткойн системата може да работи и без такси, като може да пратите една сто-милионна от биткойн, което е хилядна от стотинката днес.

Ако имахме горната възможност да плащаме малко за всяко полезно и добре направено съдържание в интернет, безумното количество реклами щеше да изчезне, а производителите на съдържание щяха да изкарват много повече пари, а оттам и качеството на това съдържание щеше да се повиши неимоверно. Радостното е, че в този момент десетки екипи работят над създаването на подобни решения – едно от тях е KryptoKit.

Другият проблем  на интернет, който може да се реши с възможността за микро-плащания посредством биткойн, е този с имейл спам-а. Ако можехме към всеки имейл да прикачаме 1/10 от стотинката, за да мине по мрежата, изпращането на стотиците милиони спам съобщения щеше да се превърне в доста солено бизнес начинание…

Има още доста нюанси на приложение на тези технически предимства в биткойн, но се надявам, че идеята е ясна. Тепърва ще изкачат нови и нови приложения, които са били немислими до скоро. Едно от тях е възможността да залагаш или търгуваш без да правиш депозит. По този начин, рискувате само стойността на залога си, а не стойността на капитала си. Вижте и първия в интернет проект на тази тема – Peersports.org, който на всичкото отгоре е и с български произход.

В следващата част от тази поредица ще се занимаем с критиките към биткойн – основно волатилната му стойност спрямо долара и трудното боравене с него от страна на средния потребител, преди да обясним уникалните перспективи, които се откриват  пред бизнеса в качеството на биткойн като „интернет на парите“. По-нататък бих искал да обясня защо биткойн е прекрасно средство за запазване на стойност (store of value) – много по-добро от златото всъщност; и защо една от основните критики към биткойн – дефлационната му природа – може да се окаже решение на икономическите кризи, с които сме свикнали през последните 200 години.

 

Related posts

Милтън Фридман предрече Биткойн

hash.bg

Очаква се легализация на биткойн в Русия

Given

Вълнуващата история на биткойн

stamen
UA-137508696-1