Алткойни и токени

Балонът Лайткойн

Фалшива реклама

Фалшива рекламаНека поговорим за фалшивите реклами заобикалящи Лайткойн. Най-често срещаният мит е, че Лайткойн транзакциите са по-бързи. Без значение как го разглеждате, това е погрешно. Нека погледнем „под капака”.

Първо, транзакциите както в Лайткойн, така и в Биткойн се провеждат мигновено. На практика транзакциите в Биткойн ще бъдат дори няколко десети от секундата по-бързи, защото мрежата разполага с много повече пиъри. Въпреки това и двете системи могат да бъдат атакувани няколко минути след извършване на транзакцията. Това не би било лесно обаче, нападателят трябва да има много технически познания (това не е нещо, което обикновеният потребител може да направи), достъп до много изчислителна мощ (потенциално на стойност милиони) и много късмет.

Това е мястото, където застъпниците на Лайткойн виждат превъзходство. Тъй като Лайткойн е създаден да генерира блокове на всеки 2,5 минути (вместо на всеки 10 минути, като в Биткойн), те твърдят, че Лайткойн може да достигне точката на необратимост четири пъти по-бързо.

Но отново, това е грешно. Хората смятащи това за превъзходство не разглеждат факта, че вероятността да се генерират шест поредни блока е еднаква, независимо от интервала – дали ще бъде 2,5 минути или 10. В Лайткойн нападателят има четири пъти по-големи шансове да успее. Ще пропуснем математическите изчисления, но шест поредни потвърждения в Лайткойн не предлагат същата сигурност като шест поредни потвърждения в Биткойн. Най-вероятно ще трябва да изчакате почти час (както в Биткойн), за да получите същата сигурност. Ако не друго, Лайткойн може би достига това ниво на сигурност малко по-бързо.

Има и друг проблем. По-горният анализ би бил верен, само ако размерът на мрежите на Биткойн и Лайткойн бяха еднакви. Но те не са. Биткойн мрежата е 126 пъти по-голяма от тази на Лайткойн в момента. Това означава, че нападателят ще се нуждае от много повече финансови ресурси (вероятно милиони долари повече), за да успее с двоен-харч в Биткойн, в сравнение с Лайткойн. Като се вземе това предвид, може би ще бъдат необходими часове, ако не и дни, за да се постигне същото ниво на сигурност в Лайткойн, което предлагат шест потвърждения в Биткойн. С други думи – Лайткойн е много по-бавен. Твърдението, че „транзакциите в Лайткойн са по-бързи” е измамно.

Трябва да споменем, че има причина, поради която Сатоши е избрал 10 минутен интервал на блоковете, а не по-малък. С нарастването на броя на транзакциите във всеки блок (и увеличаване на размера), те се разпространяват по-бавно през мрежата. Ако интервалът на блоковете е нисък, това увеличава риска от осиротели блокове (orphaned blocks) и реорганизации. Всъщност сме виждали вече това в Биткойн. Тъй като изчислителната скорост е главоломно растяща с възхода на ASIC-ите, има моменти, когато интервалът достига 5 минути, преди следващото коригиране на трудността. Когато това се случи, броят на осиротелите блокове (orphaned blocks) се увеличава и ресурсите се хабят. Фирми, занимаващи се с добив, ограничават броя на транзакциите в някои блокове (понякога до едва 30 транзакции в блок) в опит да прокарат блока по-бързо, за да не загубят наградата за него. Очевидно това е недопустимо.

Ето какво казва Сатоши Накамото по този въпрос:

Мислех за това, но няма практичен начин да се направят по-къси блокове. Честотата на генериране на блокове е балансирана между възможно най-бързо потвърждение на сделките и забавянето на мрежата.

Алгоритъмът се стреми да има средно шест блока на час. Ако бяха 60 на час, щеше да има десет пъти повече блокове и първоначалното сваляне на блок щеше да отнеме десет пъти повече време. Но това няма да проработи така или иначе, защото би било само една минута средно между блоковете, прекалено малко време за пропагиране, когато мрежата стане по-голяма.

В момента Лайткойн не изпитва проблеми с това, защото мрежата му е малка. Но ако имаше размерите на мрежата на Биткойн, а дори и по-големи, то почти със сигурност щеше да има проблеми. Отново, има причина защо блок интервала в Биткойн не е по-къс от 10 минути.

Ако Биткойн бъде детрониран, това ще е от някоя друга дигитална валута, която използва изцяло различен подход за подобрение на някой от недостатъците му (ако това дори е възможно). Лайткойн не е нищо повече от клонинг и не е тази валута. Балонът Лайткойн може да продължи с години, но в един момент хората ще се „събудят” и ще осъзнаят, че на практика няма приемане от търговците и потребителите и балонът ще се спука. Само не забравяйте да се измъкнете от лайткойн, преди това се случи.

Ако имате въпроси относно тази статия или относно други валути, попитайте или споделете идеи с всички в нашия крипто-форум.

Related posts

Етериум, смарт контракт и TheDAO – обяснение за баща ми

stamen

CRC разработва платформа за оценяване на токени

Boris Mirchev

TheDAO – $100 милиона and counting….

stamen
UA-137508696-1