Алткойни и токени

Балонът Лайткойн

Важно: Статията по-долу е публикувана на 31.03.2014 година. През месец май 2017-та обаче лайткойнът обновиха софтуера си със SegWit – функционалността, която беше създадена от биткойн разработчиците за биткойн с цел разреши много от възникналите проблеми при биткойн (като скалируемост, transaction malleability и други). Така лайткойн се превърна като тестова установка за  биткойн и цената му от $3-4 се качи отново на $40 за 1 лайткойн – там, където беше малко преди да се напише долната статия. Аргументите по-долу важат с много по-голяма сила днес, отколкото тогава, но специално за лайткойн има шанс да се развие като блокчейн с много повече възможности от биткойн и няма да се учудя, ако цената му продължи да расте.

Затова, като четете статията по-долу, вместо лайткойн разбирайте всяка крипто-валута или проект, които са копие на биткойн или на друга блок верига, с минимални различия и без солиден екип от разработчици.

Ето и първоначалната статия, в превод от Chris Pacia:

Както може би сте запознати, биткойн не е единствената дигитална валута, която расте. Пазарната капитализация на лайткойн наскоро достигна един милиард долара (към момента на тази статия, април 2014, са останали едва 430 милиона). Обменният курс лайткойн към долар и респективно лайткойн към биткойн също нараства. Може да видите сами на таблицата.

Лайткойн обмяна

Защо тогава смятаме, че Лайткойн е балон? Нека първо се запитаме какво движи цената на биткойн в момента. Почти цялото търсене на биткойни е основано на очакването за бъдещо му приемане от страна на потребителите и търговците. Ако това никога не се случи, биткойн ще се срине.

От друга страна, лайткойн има 0% шанс да бъде по-мащабно приет от потребители и търговци, докато биткойнът вече функционира. Защо е това? Защото пазарът има тенденция да приема една единствена стока като средство за размяна.

Ефектът на мрежата

Ефектът на мрежатаЕфектът на мрежата е икономически феномен, при който потребителят на стока или услуга има ефект върху търсенето на другите. Отличен пример за това явление е Facebook. Всеки е свободен да изгради конкурентен сайт за социални контакти. Вероятно бихте могли лесно да не един и два подобни, които са по-добри и с повече характеристики от Facebook. Проблемът е, че основната причина хората да ползват Facebook, е защото всички други го правят. Защо тогава ще ползват вашия сайт за социални контакти, ако никой друг не го ползва? Помислете за най-голямата марка в света (Google), която – с милиарди долари на разположение – едвам се конкурира с Facebook. G+ е все още призрачен град: ефектът на мрежата в действие.

Този ефект може в крайна сметка да попречи на биткойн да набере скорост в конкуренцията му с долара. Все пак, всеки ползва правителствените фиатни пари. За да се накарат хората да се прехвърлят от долари към биткойн, трябва биткойн да ги превъзхожда стабилно. За щастие, биткойн действително ги превъзхожда в повечето отношения и разбирането на това от все повече хора по света движи адаптацията на търговците и потребителите досега (макар и по-бавно, отколкото на нас – вече запознатите – ни се иска).

Но какво да кажем за лайткойн? За да преодолее ефекта на мрежата, който Биткойн е установил, Лайткойн трябва да го превъзхожда в достатъчно много отношения. Но дали това е така…? Лесно е да се види, че не е. Лайткойн е малко повече от копие на кода на Биткойн, с няколко безсмислени промени. Той е една от най-неоригиналните алтернативни монети.Лайткойн

Лайткойн се рекламира като „среброто на златото, което е Биткойн”. Исторически погледнато, сребърните монети са се наложили покрай златото, защото среброто е налично в по-големи количества и за това  е превъзхождало златото за транзакции с малка стойност. Но биткойн се дели на 100 милионни от единица, така че няма нужда от „по-делима“ валута в това отношение.

Защо тогава лайткойнът отбеляза такъв ръст? Това наистина си остава мистерия, но ако трябва да предположим, най-вероятно се дължи на няколко фактора:

  1. Инвеститорите в лайткойн не разбират ефекта на мрежата и са под погрешното убеждение, че ако биткойн успее, ще има място на пазара за множество валути.
  2. Инвеститорите в лайткойн спекулират, че ако биткойн се срине, лайткойн ще вземе мястото му. Това е нереалистично, тъй като лайткойн ползва 98% от кода на Биткойн. Всеки недостатък, който би свалил Биткойн, най-вероятно ще свали и Лайткойн.
  3. Инвеститорите в Лайткойн вярват в пропагандата, че той е по-добър от Биткойн и ще го надмине.

Related posts

TheDAO – $100 милиона and counting….

stamen

Ethereum – технологията зад новия световен ред

stamen

Етериум, смарт контракт и TheDAO – обяснение за баща ми

stamen
UA-137508696-1